Hvordan unngå fluelarver i matavfallsdunken?
Meny

Hvordan unngå fluelarver i matavfallsdunken?

25 plussgrader og 80 prosent luftfuktighet er alt som skal til for at flueegg blir til larver på kun 10 timer. Her er gode tips til hva du selv kan gjøre for å forebygge – men også for å bli kvitt fluelarver i avfallsdunkene. Visste du at en vanlig husflue legger cirka 40 egg annenhver dag? De elsker varme, lukt og fukt: Ikke rart det kan komme enorme mengder fluelarver i en matavfallsdunk på en varm sommerdag. Om det er en trøst: Fluelarver er kanskje ekle, men de er verken skadelige eller farlige. Slik forebygger du hjemme

  1. La matavfallet stå luftig inne

Litt forebygging kan du faktisk gjøre hjemmefra med eget matavfall: Sørg for at matavfallet står luftig og uten lokk. Blir det tett øker luftfuktigheten og varmen hurtig, og flueeggene kan utvikle seg allerede mens de ligger inne i boligen din.

  1. Unngå for vått matavfall

La matavfallet bli tørrest mulig, la væske renne av før du legger det i matavfallsposen.

  1. Ikke fyll opp for heftig – bruk gjerne to poser OG legg avispapir i bunnen

Mer luft kommer til, og det blir mindre hett og fuktig om du lar være å fylle opp for mye i matavfallet. To poser forhindrer lekkasjer inn i matavfallsdunkene. Legg avispapir i bunnen av matavfallsbeholderen som kan suge opp eventuell fukt.

  1. Rekeskall og fiskeavfall kan legges i fryseren

Har du veldig vått og luktende avfall fra fisk og skalldyr, kan du legge det i frysen i bioposer og kaste det i matavfallet dagen før tømming. Det tar kun få timer før denne typen avfall lukter sterkt. Slik forebygger du ved dunkene ute

  1. La luft komme til – hold lokket litt åpent

For å sørge for luft inn til dunkene, kan lokket holdes litt åpent med en pinne eller lignende slik at luft kommer til. Pass på å fjerne klossen før tømming.

  1. Tenk på plassering: Fjern fra sola

Står dunken daglig i stekende sol? Har du store problemer med fluelarvevekst, kan det være smart å trille bort avfallsdunken til et mer skyggefullt sted de dagene det ikke er tømming. Slik begrenser du mengden fluelarver Disse grepene kan begrense mengden fluelarver (om du må gjøre tiltak før tømming):

  • Legg papir dynket med salmiakk i bunnen av dunken.
  • Legg litt sagspon eller trepellets som kan trekke til seg fuktighet i bunnen av dunken.
  • Flytt dunken til et skyggefullt sted.
  • Om mulig kan lokket åpnes på gløtt eller helt, for å gjøre det mindre fuktig og varmt i dunken.

Dette kan du gjøre etter tømmedag:

  • Vask den tomme dunken grundig med vann og salmiakk.
  • Tørk dunken nøye og sett den til lufting, slik at all luft og fuktighet er ute av dunken før den tas i bruk igjen.

Er du flink til å sortere alt avfall? Da er det mindre sannsynlig at fluelarver blir et problem i mer enn matavfallsdunken på de varmeste dagene. 

Hopp rett ned til innholdet