Meny

Sorteringsveileder

Sorteringsveileder for avfall som hentes

SORTERINGSGUIDE
(NOR)

Sorting guide
(ENG)

Керівництво по сортуванню (UKR)

Papp/papir/drikkekartong

Beholder med blått lokk som hentes hver tredje uke. Papp, papir og kartong legges rett i beholderen. 

Eksempler på papp og papir:

Aviser, tidsskrift, ukeblader, reklame, skrivepapir, konvolutter, gråpapir, papp, kartong, pappesker og drikkekartonger. 

For deltakelse i returkartonglotteriet må drikkekartongene skylles og stables oppi hverandre til en <kartongkubbe>, skriv på telefonnummer. du kan også skrive telefonnummer på enkeltkartonger. legg kartongkubbene eller enkeltkartongene rett i beholderen.

Dette skal ikke med:

Innbundne bøker, vått papir, svært tilgriset papir eller tørkepapir.

Alle typer plastposer og bæreposer.

Plastemballasje

Plastemballasje leveres i sekk som knytes igjen og settes frem på hentedag hver tredje uke. Du kan også sette frem så mange sekker som du ønsker.

Eksempler på plastemballasje

Plastflasker og plastkanner
Plastfolie, Plastposer, Plastbegre og plastbokser, Blomsterpotter og -brett i plast, Plastbrett for matvarer, f.eks kylling, kjøttdeig o.l, Plastemballasje rundt produkter

Dette skal ikke med:

Skitten plastemballasje, Plastleker. Isopor. Vednett, juletrenett og stroppebånd. Plastemballasje som har inneholdt farlig avfall. Plast som ikke er emballasje, som f.eks hageslanger, presenninger, skumgummi, badebasseng, vaskebaljer og hagemøbler er restavfall.

 

Glass- og metallemballasje

Beholder med turkist lokk som hentes hver sjette uke. Glass- og metallemballasje kastes løst i beholder, ikke i poser. Glass- og metallemballasje som har inneholdt mat og kastes tom og rengjort i beholder. Skyll emballasjen i kaldt vann og la den tørke. Etiketter kan sitte på.

Eksempler på glass- og metallemballasje

Syltetøyglass, barnematglass, pastasausglass og glassflasker, vin- og spritflasker. 

Hermetikkbokser, aluminiumsformer og -folie, metallkorker/lokk, påleggstuber av metall, brus -og ølbokser uten pant, telysholdere i metall.

Dette skal ikke med:

Porselen, keramikk og krystall, drikkeglass og tallerkner, ildfaste former, speil og vindusglass. Metallgjenstander eksempel: gryter, panner, strykejern, motorer, jernrør etc. Lyspærer kastes i rødboksen. Emballasje som er merket med ekstremt brannfarlig, oksiderende, meget giftig, giftig eller eksplosiv leveres i farlig avfall på gjenvinningsstasjonen.

Matavfall (våtorganisk avfall)

Beholder med grønt lokk som hentes hver andre uke. Matavfall legges i biopose som ikke fylles mer enn at du kan knyte den igjen. Posen legges i beholderen. Matavfall er alt organisk avfall som er lett nedbrytbart.

Eksempler på matavfall:

Frukt- og grønnsakskrell, matrester, mindre bein, eggskall, kaffefilter med grut, tilgrister servietter/tørkepapir fra matlaging, avskårne blomster.

Dette skal ikke med:

Papp og papir tørkepapir, bleier, bind, hageavfall og slakteavfall.

Slakteavfall leveres direkte til Goasholtmyra avfallsanlegg.

Farlig avfall og småelektronikk

Rødboks til oppsamling av farlig avfall. Boksen blir hentet 2 ganger pr år.

Eksempler på farlig avfall

Maling, lim og lakk, spraybokser, plantevern- og ugressmidler, oljerester, batterier m.m. Ofte er produkter som blir farlig avfall merket med faresymboler. Også små elektroniske produkter som mobiltelefoner, strykjern og hårfønere kan legges i rødboksen. Boksen hentes to ganger i året.

Dette skal ikke med:

Medisiner og sprøytespisser, eksplosiver og radioaktivt avfall. Tom og ren emballasje for farlig avfall som leveres som metall, plast eller restavfall.

 

Restavfall

Beholder med svart lokk som hentes hver tredje uke. Restavfall er det som blir igjen når du har sortert ut alt avfall som kan gjenvinnes. Restavfallet legges i plastposer som knytes igjen og legges i beholderen.

Hopp rett ned til innholdet