Hvordan kaster jeg mindre restavfall? 5 gode tips
Meny

Hvordan kaster jeg mindre restavfall? 5 gode tips

Hver nordmann kastet rundt 6 kilo mer avfall i 2019 enn i 2018. Men selv om vi kaster mindre restavfall, er rundt 40 prosent av avfallet vårt restavfall. Her er 5 gode tips som hjelper deg med å kaste mindre restavfall i hverdagen.

ER DU HELT SIKKER? Mye av det du kaster i restavfallet kan kildesorteres og bli nye materialer eller emballasje. Dessuten er det mye du selv kan gjøre i hverdagen for å få ned mengdene restavfall.

Av Rita Tvede Bartolomei

Tall fra SSB viser at vi faktisk kastet 25 000 tonn mindre restavfall i 2019 enn i 2018, men den største avfallsfraksjonen i Norge er fortsatt restavfall. De gode nyhetene ligger også i at vi i Norge materialgjenvinner rundt 41 prosent av alt avfall – mot 39 prosent tidligere. God kildesortering gir nye produkter og ny emballasje – dessuten bruker vi da mindre av jomfruelige råvarer, slik som råolje til plast.

Nysgjerrig på hvordan du kan redusere restavfallsmengdene i beholderen din? Da må du gjerne lese videre:

  • Ikke kjøp alt nytt: Kjøp brukte klesplagg, pyntegjenstander og møbler som fortsatt er fine og i god stand. Brukte gaver trenger ikke være utbrukte eller utdaterte gaver.
  • Ta vare på det du har: Vi trenger ikke gå veldig mange tiår tilbake i tid, før det var vanlig å ta vare på det man eide. Å reparere, men også behandle gjenstandene dine slik at de varer lenger, er økonomisk og miljøvennlig.
  • Bruk om igjen og redesign: Kanskje kan det gamle sofabordet pusses opp eller snekres om? Og hva med den kommoden du har blitt litt lei av? Den kan få nytt liv med noen malingsstrøk i en farge du virkelig liker. Den gamle kjolen din kan bli et fint skjørt, eller kanskje et putetrekk? Ombruk gir gjenstander et lenger liv – og kanskje også ny verdi for deg?
  • Ha et godt og motiverende system for kildesortering: Flyter det over hjemme av ulike avfallsfraksjoner med plastemballasje, papir- og papp, glass- og metallemballasje og restavfall? Da kan det være smart å finne en mer effektiv måte å kildesortere på. Se deg rundt etter noe som fungerer best mulig for deg. Det finnes beholdere som komprimerer avfall og det finnes beholdere som er fleksible så du får plass til mer.

Hva må absolutt IKKE i restavfallet? Batterier er småelektrisk avfall, og skal alltid i rød boks eller leveres til dagligvareforretninger som har innsamling for småelektrisk avfall. Batterier som kastes i restavfall kan lekke giftige stoffer. Litiumbatterier er svært brennbare.

Hva med munnbind og engangshansker? Munnbind går det mye av akkurat nå, og de må alltid kastes i restavfallet. Engangshansker må også i restavfallet, og ikke i plastemballasjeavfallet. Det samme gjelder for engangstrekk i plast som dras over utesko.

Hvor mye restavfall kastet IRMATs abonnenter gjennom henteordningen i 2019 og 2020?

Også IRMATs abonnenter kaster mindre restavfall nå. Fra henteordningen i 2020 fikk vi inn 1944 tonn. Det er hele 212 tonn mindre restavfall enn i 2019. I 2019 fikk henteordningen inn 2156 tonn restavfall.

Hopp rett ned til innholdet