Meny

Hva kaster jeg egentlig hvor?

HVOR SKAL DET? Viktigst å alltid huske når du kildesorterer hjemme, er at materialer ikke er det samme som emballasje. Derfor kan du ikke kaste plastleker som plastemballasje-avfall, og ikke heller bremseskiver som metallemballasje-avfall.

Hvor kaster jeg skrivepapir? Hvor kaster jeg plastleker? Hvor kaster jeg lyspærene? Her er noen gode tips og råd. Og kanskje like viktig: Husk at IRMAT bare kan hente emballasje i glass, metall eller plast fra dunkene dine hjemme. Har du gjenstander av plast, metall eller glass som ikke er emballasje, må de kastes i restavfallet. Eller du kan levere dem på gjenvinningsstasjonen.

Av Rita Tvede Bartolomei

PAPP, PAPIR & DRIKKEKARTONG

Hva kan jeg kaste?

Aviser, tidsskrift, ukeblader, reklame, skrivepapir, konvolutter, gråpapir, papp, kartong, pappesker og drikkekartonger.

Vil du være med i Returkartonglotteriet må drikkekartongene skylles og stables oppi hverandre til en «kartongkubbe». Kartongkubbene kan legges i en bærepose som knytes igjen og plasseres i beholderen for papiravfall.

Hva kan jeg ikke kaste?

Innbundne bøker, skriveblokker med spiralhylse i metall (dra av papiret fra spiralhylsen), gavepapir og annet glanset papir, vått papir, svært tilgriset papir eller tørkepapir.

Hvordan skal det kastes?

Ikke kast tilgriset og vått papir i dunken. Esker og kasser i papp kan ta mye plass i beholderen din, om du ikke tar deg litt tid på å brette det ut flatt.

Hvilken beholder?

Beholder med blått lokk som hentes hver 3. uke. Papp, papir og kartong legges rett i beholderen.

PLASTEMBALLASJE

Hva kan jeg kaste?

Myk plastemballasje som bæreposer, plastfolie og annen innpakningsplast, samt tomme beger, flasker, kanner og brett. Skitten emballasje skylles i kaldt vann.

Hva kan jeg ikke kaste?

Isopor, plast som ikke er emballasje som plastleker, takrenner og tannbørster. Svært tilgriset plastemballasje. Husk at gjenstander av plast ikke er det samme som emballasje av plast.

Hvordan skal det kastes?

Skyll emballasjen i vann, og la tørke, så blir det mindre gris og lukt.

Hvilken beholder?

Plastemballasje leveres i plastsekk som knytes igjen og settes frem på hentedag hver 3. uke.

GLASS- & METALLEMBALLASJE

Hva kan jeg kaste?

Syltetøyglass, barnematglass, pastasausglass og glassflasker, vin- og spritflasker. Hermetikkbokser, aluminiumsformer og -folie, metallkorker/lokk, påleggstuber av metall, brus- og ølbokser uten pant, telysholdere i metall, matoljekanner i metall.

Hva kan jeg ikke kaste?

Kun emballasje av glass eller metall kan kastes i turkis dunk. Her er eksempler på gjenstander som ikke er emballasje: Gryter, panner, strykejern, bremseskiver, skruer, bestikk, motorer, jernrør med mer. Porselen, keramikk og krystall, drikkeglass og tallerkener, ildfaste former, speil og vindusglass.

Lyspærer og lysrør er ikke glass- og metallemballasjeavfall, men kastes i rød boks, eller leveres gratis til nærmeste dagligvarebutikk for elektrisk avfall. Metallemballasje som er merket med «Ekstremt brannfarlig», «oksiderende», «meget giftig», «giftig eller eksplosiv» leveres i container for farlig avfall på Brenna Miljøstasjon eller Goasholtmyra Miljøstasjon.

TIPS: Har du mange gjenstander i glass eller metall som ikke er emballasje? Ta med motor- og sykkeldeler – ta med drikkeglass og glassfat til miljøstasjonen.

Hvordan skal det leveres? Skyll emballasjen i vann og la den tørke. Etiketter kan sitte på. Glass- og metallemballasje som har inneholdt mat og drikkevarer kastes tomme og rengjorte.

Hvilken beholder?

Beholder med turkis lokk som hentes hver 6. uke. Glass- og metallemballasje kastes løst i beholder, ikke i poser.

MATAVFALL (VÅTORGANISK)

Hva kan jeg kaste?

Matavfall er alt organisk avfall som er lett nedbrytbart. Slik som: Frukt- og grønnsakskrell, matrester, mindre bein, eggeskall, kaffefilter med grut, tilgriset servietter/tørkepapir fra matlaging, avskårne blomster.

Hva kan jeg ikke kaste?

Hageavfall, kattesand, bleier, bind og tamponger, store mengder hardt tørkerull-papir (type industritørkeruller som er hardere kvalitet enn vanlig tørkepapir og servietter).

Hvilken beholder?

Beholder med grønt lokk som hentes hver 2. uke. Matavfall legges i biopose som ikke fylles mer opp enn at du kan knyte den igjen. Posen legges i beholderen.

FARLIG AVFALL & SMÅELEKTRONIKK

Hva kan jeg kaste?

Maling, lim og lakk, spraybokser, plantevern- og ugressmidler, oljerester, batterier med mer. Ofte er produkter som blir farlig avfall merket med faresymboler. Også små, elektroniske produkter som lyspærer og små lysrør (de lange som ikke får plass kan leveres til nærmeste dagligvareforretning), mobiltelefoner, strykejern og hårfønere kan legges i rød boks. Boksen hentes 2 ganger i året.

Hva kan jeg ikke kaste?

Medisiner og sprøytespisser, eksplosiver og radioaktivt avfall. Tom og ren emballasje for farlig avfall leveres som metall, plast eller restavfall.

Hvilken beholder?

Bruk den røde boksen til oppsamling av alt farlig avfall og småelektrisk. Boksen blir hentet 2 ganger per år.

RESTAVFALL

Hva kan jeg kaste?

Restavfall er det som blir igjen når du har sortert ut alt avfall som kan gjenvinnes.

Hva kan jeg ikke kaste?

Tenk over om det du tror er restavfall virkelig ikke kan kildesorteres. TIPS: I appen «Sortere.no – hva skal hvor?» får du vite hva som skal kildesorteres der du bor, praktiske tips om sortering og hvordan du gjenbruker og kaster mindre. Men også informasjon om hva merkene på emballasjen betyr. Les mer om appen her, og last den ned på telefonen din.

Hvordan kaster jeg?

Restavfallet legges i plastposer som knytes igjen og legges i beholderen.

Hvilken beholder?

Beholder med svart lokk som hentes hver 3. uke.

HVA MED EN KILDESORTERINGS-ASSISTENT PÅ TELEFONEN? I appen «Sortere.no – hva skal hvor?» får du vite hva som skal kildesorteres der du bor, praktiske tips om sortering og hvordan du gjenbruker og kaster mindre. Men også informasjon om hva merkene på emballasjen betyr. Les mer om appen her, og last ned på telefonen din.

Hopp rett ned til innholdet