Meny

7 tips for en mer miljøvennlig jul

KONFETTISTRIMLER I FARGET PAPIR, ALUMINIUMSFOLIE-PAKKE OG GRÅPAPIR: Tenk utenom om boksen og la være å kjøpe vanlig glanset julepapir som ikke kan gjenvinnes. Bruk gråpapir, avispapir, gamle boksider eller aluminiumsfolie. Pakkene vil bli enda mer personlige og vel så fine. Her er et par gaver som undertegnede pakket inn til barna jula 2020.

Jula blir enda bedre for alle, om du kaster mindre mat og kjøper færre produkter som blir restavfall etter kort tids bruk. – Faktisk kastet vi 11 tonn mer matavfall og 96 tonn mer restavfall i desember 2019 og januar 2020, enn i september og oktober 2019, sier Liv Inger Strøm hos IRMAT.

Av Rita Tvede Bartolomei

I september og oktober 2019 kastet IRMATs husholdningsabonnenter 275 tonn matavfall og 291 tonn restavfall. Kun kort tid senere, i desember 2019 og januar 2020, økte mengdene: 286 tonn matavfall og 387 tonn restavfall. Det er hele 11 tonn mer matavfall, og svimlende 96 tonn mer restavfall.

– Mange kjøper inn for mye mat, og på grunn av pakkepapir og jevnt over mer forbruk i advents- og juletida. Jul og nyttår er en tid for hygge, og vi har alle lyst til å kose oss litt ekstra. Likevel er det så viktig at vi også i jula husker å kildesortere og kaste mindre restavfall og mat. Mitt beste tips er å tenke kvalitet og varighet når du kjøper julegaver. Kanskje kan du gi bort spiselige og hjemmelagede gaver, brukte gaver eller opplevelsesgaver. Utfordre deg selv til å hamstre mindre, lage restemat og fryse ned mat, sier kvalitets- og systemansvarlig hos IRMAT, Liv Inger Strøm.

Her er 7 gode tips som kan hjelpe deg med å redusere avfallsmengdene, men også kutte i CO2-utslipp. Vi i IRMAT ønsker deg en god jul og et godt nyttår!

1) FRYS NED MAT OG LAG RESTEMAT: Nesten hva som helst av mat kan fryses ned. Å investere i en ekstra fryseboks, kan vise seg å være bra for både økonomien og for miljøet. Mat som ellers ville bli kastet etter for mange dager i kjøleskapet, kan bli god restemat og nye matretter flere måneder etter jula er over. Spør deg selv også når du handler inn til jula: Er det egentlig nødvendig å kjøpe inn så store mengder?

2) PENT BRUKT, HJEMMELAGET OG OPPLEVELSER: Hvem har sagt at en julegave av god kvalitet, som fortsatt er fin, ikke kan gis bort i julegave? Mange vil kanskje fortsatt kvie seg for å gi bort brukte julegaver, for dette har ikke helt blitt innarbeidet i julegave-tradisjonene ennå. Men det er veldig mye flott du kan finne på gjenbruksbutikker, i bruktbutikker og på loppemarkeder. Du kan også lage noe hjemmelaget som enten er spiselig eller vil være nyttig, eller du kan gi bort et gavekort på en opplevelse. Gavekortet kan du skreddersy selv, for det trenger ikke være en kostbar luksusopplevelse. Kun fantasien setter grenser på hva du kan finne på.

3) PAKK INN GAVENE I RESIRKULERBART GRÅPAPIR, AVISPAPIR ELLER ALUMINIUMSFOLIE: Vanlig, glanset julepapir og fargede bånd kan ikke kildesorteres. Om du ikke vil droppe båndene, er det i alle fall mulig å bruke gråpapir som kan kildesorteres. Da blir det mye mindre restavfall fra julepakkene. Pynt opp med fine tegninger eller fin skrift. Vanlig, rimelig aluminiumsfolie kan kildesorteres som glass- og metallemballasje og kan gjenvinnes om og om igjen (de kan også pyntes med klistremerker og skrift). Som et alternativ til plastbånd, bruk en tykk og dekorativ hyssing som lett kan snøres opp og brukes om igjen (enten av deg eller den som får gaven). Har du tenkt på dette? Forsøk å klippe til en papirremse av farget, resirkulerbart papir, tvinn rundt gaven og fest den som et bånd. Konfettistrimler kan kjøpes i resirkulerbart, matt og farget papir.

4) KJØP SVANEMERKEDE STEARINLYS: Dette visste du nok sikkert ikke, men Sortere.no kan avsløre at om nordmenn kun hadde brukt Svanemerkede stearinlys, ville Norge kuttet like mye i CO2-utslippene sine, som om vi fjernet 21 000 fossilbiler fra veiene. Og visste du at den lille holderen til telysene er laget av verdifull aluminium? Pass på å kaste denne i glass- og metallemballasjen du har hjemme: Det kan bli mange telys i løpet av vintermånedene.

5) TA EN KJØTTFRI DAG I JULA: Framtiden i våre hender har regnet ut at vi sparer CO2-utslipp tilsvarende utslippene fra 360.000 biler hvis alle nordmenn innfører kun 1 vegetardag i uka. Ta en liten sunn og miljøvennlig kjøttpause i jula, og stell i stand en god fiskemiddag eller vegetarmiddag. Kjøttfri betyr ikke kjedelig – let opp noen gode oppskrifter på Matprat.no eller en annen av de kjente matoppskrifts-portalene på nettet. Dagligvarebutikkene har ofte julehefter med flere gode oppskrifter på variert julemat med både grønnsaker, kjøtt og fisk.

6) BRUK HANDLENETT ELLER BRUKTE POSER: Julehandelen kan du gjøre med brukte plastikkposer eller med handlenett. Hver nordmann bruker faktisk 200 plastposer i året, og plastposer er energikrevende. De totale utslippene fra nordmenns plastpose-forbruk er på rundt 80 000 tonn CO2 totalt. I tillegg tar det mellom 10 og 100 år å bryte ned en plastpose som havner i naturen. Faktisk er det ikke sikkert at plast i naturen noen gang egentlig brytes helt ned: Det blir bare til mikroskopiske biter med plast, skadelig mikroplast som havner tilbake i dyr og mennesker.

7) BRUK JULEPYNTEN OG JULEANTREKKET FRA I FJOR: Ta godt vare på julepynten, slik at alt holder seg fint år etter år. Det er ekstra hyggelig å ta frem den personlige julepynten barna laget i barnehagen eller på skolen i fjor eller fra flere år tilbake. Bruk julepynten du allerede har. Samme metode kan du bruke på juleantrekket, og spør deg selv: Trenger jeg egentlig flere nye juleantrekk?

Vil du ha flere tips og råd til en jul som skaper mindre avfall? La deg inspirere av Oslo kommunes råd om en miljøvennlig jul, juletips fra Naturvernforbundet eller juleideer fra sortere.no.

Hopp rett ned til innholdet