Foto: Loop
I mai i fjor kastet IRMATs abonnenter 170 tonn matavfall. Men i desember 2018 kastet vi 26 tonn mer mat. – Det er veldig trist at matkastingen øker så mye i jula, sier Wilhelm Brendemo.
Av Rita Tvede Bartolomei
- Matkastingen øker veldig i hele desember og frem til januar, og slik er det hvert eneste år. Det er jo veldig trist. IRMAts egne tall fra i fjor viser at vi i mai 2018 kastet 170 tonn matavfall (våtorganisk), mens vi i desember kastet 196 tonn. 26 tonn mer matavfall er veldig mye. Skal jeg komme med et juleønske, så er det at vi alle blir flinkere til å ikke kaste så mye mat, sier Wilhelm Brendemo, prosjektleder for kommunal renovasjon hos IRMAT.
Gavepapir som ikke er gråpapir: Kast i restavfallet
I tillegg til å kaste mye mer mat i jula, forbruker vi også mye mer gavepapir i advents- og juletiden. Fortsatt er gavepapir det som vanligvis blir feilsortert. Gavepapir skal i restavfallet – det er ikke papiravfall.
- Gavepapir består stort sett av farge og glansemidler, og har rett og slett for lite fiber i seg til å kunne gjenvinnes som papir. Det er kun gavepapir av uglanset gråpapir som kan kildesorteres som papir, sier Wilhelm Brendemo.
Folk er stort sett flinke til å kaste avfallet i rett dunk, men under følger en kjapp huskeliste over hva som skal hvor, nå som jul og nyttår setter inn.
Høytids-avfallet: Hvor skal det?
Frityrolje som har vært brukt til julebakst skal i lukket emballasje og leveres til avfallsstasjonen. Det er ikke mat- eller vanlig restavfall.
- Og for all del, ikke skyll frityrolje eller andre oljer ned i toalettet, for det skaper trøbbel for avløpet, minner Wilhelm Brendemo om.
Potteplanter må også leveres til gjenvinningsstasjonen, som hageavfall, for det kan ikke i matavfallsposene.
- Plastpotter som ikke er veldig tynne, er hardplast og må også leveres hit. Er du veldig i tvil så bør det kastes i restavfall. Telys er restavfall, men er den helt utbrent kan den så klart i glass- og metallavfallet, siden den er aluminium, sier han.
Nyttårsraketter som er avfyrte og helt kalde, kan gå i restavfallet.
Ny undersøkelse: Vi mener vi kjøper for mye mat i jula
IRMATs abonnenter skiller seg ikke ut fra resten av befolkningen, for vi kaster alle for mye mat i løpet av julehøytiden: 37 prosent av nordmenn mener vi kaster for mye mat i jula, ifølge en ny spørreundersøkelse fra Danske Bank. Hele 44 prosent av de som mener vi kaster for mye mat i jula, mener årsaken er at vi kjøper for mye inn. 55 prosent svarer at det blir for mye rester å ta vare på. Mange flere menn enn kvinner sier de kaster for mye mat: 41 prosent av menn er helt eller litt enige i dette, men kun 32 prosent av kvinnene.
Kaster du for mye mat? Ta NRKs quiz som du får tilgang til her, for å se om du kaster god mat for raskt.
Tips for å sortere riktig & kaste mindre mat
- Usikker på hva som skal kastes hvor? Her får du flere råd om riktig kildesortering av alt fra kaviartuber til tannbørster.
- Lei av å kaste mye mat hver eneste jul? Her finner du mange praktisk råd om hvordan du kaster mindre og gjenbruker det som vanligvis går rett i søpla.
Vil du forbruke mindre plast? Her får du tips som kan hjelpe deg med å kutte ned på plastavfallet ditt.