Hva om den røde boksen for farlig avfall fylles opp før neste tømming?

I uke 39, 40 og 42 og 43 henter IRMAT de røde boksene abonnentene har fått til farlig avfall. Boksene hentes alltid to ganger i året – vår og høst. Men hva  om boksen blir full før neste henting?

Av Rita Tvede Bartolomei

 • Noen av våre abonnenter er kanskje ikke klar over at den røde boksen kan tømmes helt gratis på gjenvinningsstasjonen. Hver husstand kan faktisk levere inn 1000 kilo farlig avfall i året helt gratis – også alt av elektrisk avfall, sier Asbjørn Barikmo, driftsleder for IRMAT.

Vil du vite mer om farlig avfall? Les mer på informasjonssiden til Sortere. Her finner du mye nyttig om avfallshåndtering og kildesortering for husholdninger og bedrifter.

Knuse og demontere? La avfallet være helt og intakt

Det er derfor ikke nødvendig å presse nedi alt du har av farlig avfall før hver tømming.

 • Vi ser ofte at folk knuser og deler opp elektriske apparater, lyspærer og lignende. Slik som eldre lysstoff-rør inneholder kvikksølvgass som ikke må frigjøres. Større elektriske apparater som mikrobølgeovner, stereoanlegg og lignende kan som sagt også leveres gratis her på Goasholtmyra, sier Asbjørn Barikmo.

Rød boks-ordningen ble innført for midt- og Aust-Telemark i 2005, men ikke alle kommuner i landet har en slik ordning selv i dag.

Medisiner til apotek – keramikk i restavfall

Asbjørn Barikmo sier alt som kommer inn fra de røde boksene, finsorteres ned til rundt 50 typer farlig avfall. Så sender IRMAT avfallet  videre til sikker destruksjon. Det folk kaster mest av er batterier og lyspærer. Men får IRMAT ofte inn avfall i de røde boksene som ikke hører hjemme der?

 • Vi har dessverre en del problemer med avfall som tomme såpeflasker, knust keramikk og glass. Tomme såpeflasker i plast skal leveres i plastavfallet og glass på returpunkt for glass. Keramikk er restavfall. Medisiner og sprøytespisser leveres på apotek, sier han.

Det er heller ikke OK å legge oppi eksplosjonsfarlig avfall, udetonert fyrverkeri, våpen og ammunisjon.

 • Eksplosjonsfarlig avfall skal ikke leveres i rød boks, men leveres hos politiet. Det er jo fint om folk tenker over at det skaper mer håndtering og unødvendig merarbeid for oss, om det legges mye feil avfall i den røde boksen, sier Barikmo.

HAR DU LASTET NED «MIN RENOVASJON»? Følg med på tømmekalenderen vår eller last ned appen «Min Renovasjon» for å holde oversikt over datoer for tømming.

Dette kan legges i den røde boksen

 • Olje og oljeprodukter.
 • Alle typer spraybokser.
 • Sterke syrer, baser, lut og alt av batterier.
 • Maling, beis, lakk, lim, løsemidler, bunnstoff til båt og trykkfarger.
 • Hobbykjemikalier, fotokjemikalier, plantevernmidler, kunstgjødsel, ugressmidler, insektmidler, soppmidler og rottegift.
 • Rengjørings- og vedlikeholdsmidler som flekkfjerner, toalettrens, rust-fjerner, motorrens, låsespray – neglelakk og neglelakk-fjerner.
 • Mindre elektroniske produkter som hårføner, vaffeljern, barbermaskin, mobiltelefon, små høyttalere og radioer, lyspærer og lysrør. Små elektriske verktøy.